fbpx
meniskus yaralanmalari nedenleri tedavisi

Menisküs Sadece Futbolcu Hastalığı Değil

MENİSKÜS YARALANMALARI , NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Diz eklemi vücudun en büyük ve yapı olarak en karmaşık eklemidir. Yaralanmaya açık olan diz ekleminde menisküsler en sık zarar gören yapılar arasındadır.

Menisküs yaralanmalarının erken klinik muayene ile tespit edilmesi gereksiz cerrahi uygulamaların yapılmasını ve dejeneratif hastalıklarının oluşumunu azaltmaktadır .

Spor yaralanmaları, trafik kazaları gibi direk travmalarla menisküs yaralanmaları oluşabildiği gibi yaşla birlikte menisküs elastikiyetinin kaybı ve dejenerasyon sonucu günlük aktivitelerle de yırtıklar olabilir. Hatta spor dışı yapılan aktivitelerin daha sık menisküste dejenerasyona yol açtığı söylenebilir.

Menisküs yaralanmalarının toplumda görülme sıklığı % 12-14’tür. Erkeklerde daha sık görülür. Otuz yaşın altındaki hastalarda travmaya bağlı yırtıklar sık iken, 30 yaşın üzerindeki hastalarda dejeneratif kompleks yırtıklar artış gösterir.

Bir çalışmada manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile semptomatik veya semptomatik olmayan osteoartriti olan yaşlılarda medial veya lateral menisküs yırtıklarının sıklığını incelenmiştir. Diz ile ilgili sorunları olanların %91’nde; semptomu olmayanların %76’sında menisküs yırtığı olduğu belirtilmiştir .

Menisküs yaralanmaları genellikle gençlerde kıvrılma, dönme hareketleri sonrasında oluşmaktadır. Ağrı, şişlik kilitlenme gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Yeni oluşan yırtıklarda ağrı çok kuvvetlidir ve diz altına doğru yayılabilir, hasta bu ağrıdan dolayı dizine yük veremez. Eklem çizgisi boyunca hassasiyet mevcuttur.
Diz eklemi üzerine olan bir travma sonrasında menisküs yaralanmalarında % 50 effüzyon gelişir.
Dizin değişik kıvrılma derecelerinde ani olarak takılıp, hiç hareket etmemesi seklinde tanımlanabilir. Genellikle hasta hareket sırasında ekleminde bir kayma duygusu
olduğunu belirtir, hasta ayağının adeta boşa gelmiş gibi olduğunu söyler.
Tam kat olmayan yırtıklar genelde aynı şekilde kalır ve iyileşirler.

Menisküs yırtıklarının başlangıç tedavisi ‘’ Peace and Love’’ olarak kısaltılmış protokoldür :
• Protection (Koruma)
• Elevation (dizin yukarı kaldırılması)
• Avoid anti-inflammatories (Anti iflamatuar kullanmama)
• Compression (kompresyon bandaj kullanımı)
• Education (hastaya rahatsızlığı ile ilgili bilgi verme)
• Load (yüklenme, ağrı azaldıkça dizekısmi yük verme)
• Optimism (Hastanın durumuna iyimser yaklaşması)
• Vascularization ( Vaskülarizasyon, doku kanlanmasını artırıcı aerobik egzersiz seçimi)
• Exercise (Egzersiz, Hastaya uygun egzersizlerin belirlenmesi

Bu ilk müdahaleden fayda görmeyen hastalarda menisküs yaralanmasının derecesine göre egzersiz programları belirlenir. Ayrıca fizik tedavi programında TENS, CP, Ultrason, Lazer, Manyetik Alan, Derin Ossilasyon, kinezyotaping gibi yöntemler uygulanır. Eklemde fonksiyon kaybı ve ağrı devam ediyorsa eklem içi PRP, hyaluronik asit, kolajen,kök hücre enjeksiyonları tercih edilebilir. Tüm konservatif tedavilere yanıt vermeyen hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Cerrahi tedavide yeni protokollerde menisküs tamiri, menisküsün tamamen alınmasına göre daha ön plana çıkmaktadır.

Yazıyı değerlendirmek için tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
× Bize Ulaşın